Namnlappar

Behovet för namnlappar har funnits under lång tid, men användandet och utseendet har utvecklats. Från 1950-talet kunde föräldrar beställa tyglappar med barnets namn i färgad brodyr. Tyglappen syddes för hand på plagget som skulle märkas. En hel del har hänt sedan dess och idag är det enklare än någonsin att namnmärka både kläder och andra saker vi inte vill tappa bort. Våra självhäftande namnlappar är enkla att applicera och eftersom att du kan designa ditt eget klistermärke så kan du välja att ha både namn, telefonnummer eller annan text som hjälper dig att identifiera dina ägodelar.

Det har hänt fler än en gång att vi hittat både vantar, regnkläder och stövlar i upphittat-lådan tack vare att vi namnmärkt allt vi haft med oss till förskolan och skolan. Sedan ett par år tillbaka adderas även färg och figurer till designen vilket gör att även barnen vill att man ska namna deras kläder.

Vad är egentligen bäst, stryklappar eller strykfria namnlappar? För oss är de självklara fördelarna övervägande för de självhäftande etiketterna. Dels behöver du ingen utrustning för att sätta den på plagget eller saken, de sitter som en permanent tejp som tål både tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. När barnet vuxit ur kläderna så kan man enkelt ta bort lappen och ge plaggen nytt liv utan att lämna märken efter sig.

Namnlappar för barn

Från att barnen börjar på förskolan uppstår behovet av att märka kläder och saker med namnlappar. När fritidspedagogen ska hjälpa de yngre barnen att hänga in regnkläder, mössor, vantar och stövlar i torkskåp eller torkrum så är det ofta bråttom och väl där inne trångt. Personalen på förskolan brukar rekommendera i välkomstbrevet att allt som tas med till förskolan ska märkas och då inkluderas även nappar, extrakläder och eventuella innerskor. Eftersom att de flesta barn inte kan läsa i förskoleålder så har våra namnlappar med fina figurer och motiv blivit ett bra sätt att lära barnen att känna igen sin egen namnlapp.

Klisterlappar för barn kan designas på många sätt och vilken information som ska vara med på lappen är upp till dig som förälder att bestämma. Det vanligaste är att barnets förnamn är stort på lappen och att antingen efternamn eller förälderns telefonnummer står på rad två. Eftersom att syftet är att du ska få behålla dina barns prylar är det klokt att välja färger med tydlig kontrast mellan text och bakgrund. Hos oss finns ett antal populära kategorier för namnlappar i åldern 1-5 år, bland annat djur, emojis, fantasi, sport och yrken. I dessa kategorier hittar du bland annat smileys, hästar, hundar, bilar, polismän och unicorns.

Från det att barnet börjar i förskoleklass förväntas barnet ta större ansvar för sina egna kläder, vilket så klart är ett stort steg. Detta gör det än viktigare att märka plagg och prylar med namn då de annars riskerar att försvinna i högarna av kläder som hamnar på golvet efter en regnig rast. I vår familj har barnen fått vara med att skapa sina egna namnlappar från denna ålder. Det har valts motiv som glassar, godis, unicorns, racerbilar och fotbollar. Det är viktigast att märka kläder där många kan förväntas ha likadana. Exempel på det är regnställ från Polarn o Pyret, Didriksson och Mini Rodini eller vantar från Hestra. Även fruktburken och inneskorna får lappar för att underlätta för vårt barn att känna igen sina egna ägodelar.

I samband med att barnen börjar i första och andra klass i lågstadiet så blir det allt vanligare med fotbollsträningar, dans och andra aktiviteter. Det är inte sällan att det på dessa aktiviteter används klädesplagg och utrustning där alla barn har likadana. I vårt fotbollslag har vi märkt upp fotbollar och vattenflaskor och de lapparna håller i både regn, snö och för hårda tag. Om du har en fotbollsintresserad dotter eller son så kan vi tipsa om våra namnlappar med figurer som efterliknar spelare som Mbappé, Haaland, Vini Jr och Messi. Vi har även dansande älvor, hockeyspelare och figurerar för den hästintresserade. Om ditt barn hejar på något fotbollslag som AIK, Djurgården eller Hammarby så finns även namnlappar med motiv för dessa. Yesyes självhäftande namnlappar tål tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin och ska fästas på en slät, torr yta för bästa vidhäftning.

När barnet börjar närma sig 10 år så är det många som föredrar en mer diskret namnlapp och därför har vi tagit fram teman och designs med fina bakgrundsmotiv och även enfärgade bakgrunder. Vi erbjuder cirka tio olika typsnitt för att det ska finnas något för alla. I denna ålder är det inte ovanligt att barnen börjar ta sig till och från skolan själv och det kan det kännas tryggt att ha med sin mobiltelefon. När de kommer till skolan ska dessa i regel läggas i en mobilparkering tillsammans med övriga klasskompisars likadana telefoner. Det gör att det finns ett behov att sätta en namnlapp även på barnets iPhone eller mobiltelefon.

Namnlappar för vuxna

Att även vuxna har ett behov av namnlappar har vi upptäckt på egen hand, även om det såklart skiljer sig åt från barn som går på förskola eller skola. Vuxna har som regel dyrare kläder vilket är en god anledning till att sätta en stilren namnlapp i exempelvis kavajen. Plagg som vi har en tendens att hänga av oss har ett behov av namnmärkning och det gäller även ytterplagg som vinterjackan och de fina handskarna. För oss som arbetar på en arbetsplats där vi bär arbets- eller skyddskläder så är det vanligt att många plagg är likadana eller snarlika. Då kan det vara en klok idé att sätta en namnlapp i nacken eller på tvättrådslappen så att ni slipper pinsamheten att få med dig någon annans kläder hem. Vi har sett våra produkter användas av hantverkare, snickare, elektriker och andra som har verktyg där man önskar ha sina egna. Då kan en namnlapp med namn och telefonnummer vara en klok idé.

Utseende på namn etiketter för vuxna skiljer sig i de flesta fall då betydligt färre väljer en figur. Istället används enfärgade bakgrunder eller lugna motiv som inger ett stiligt intryck. Även denna målgrupp föredrar strykfria namnlappar före stryklappar.

Namnlapp till åldersdomshem

Vi ser en stor efterfrågan på namnetiketter som ska användas för personer som bor på äldreboenden och ålderdomshem. Väl där så har många likadan telefoner, laddare, klockor och kläder. Kanske har du fått i uppgift att lösa märkning av dina egna föräldrars tillhörigheter innan de flyttar in. Vi kan rekommendera att välja i kategorin utan motiv där vi har många förslag med lättläst text. Kanske vill du unna dina föräldrar en lapp med dennes smeknamn på.

Självhäftande namnlappar eller stryklappar

Vad ska man välja? Strykfria märklappar eller stryklappar. Valet är förstås ditt, men för de allra flesta så passar självhäftande applicering bäst eftersom att det går snabbt, är enkelt och sitter minst lika bra som en stryklapp. En av fördelarna med en strykfri namnlapp är också att om det är ett plagg som du vill ska ha ett liv när du använt det klart. Då kan du alltid dra bort lappen innan du skänker eller säljer det vidare.

Våra självhäftande namnlappar är gjorda av vinyl med permanent vidhäftning. Du fäster klistermärket på en torr, slät yta och trycker lite extra i hörnen. Låt den helst sitta i 24 timmar innan du tvättar plagget. Om det är en sportflaska du vill märka innan den ska in i diskmaskinen så rekommenderar vi att du väntar minst två timmar så att klistret hinner stelna och härda.